Ράδιο ἈνθοΕυωδίες

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Νά γιατί ὁ Bill Gates ἀπεχθάνεται τά μετρητά

Φαίνεται ότι ενώ ο Bill Gates θα μπορούσε να μείνει στο ρόλο του καινοτόμου της Microsoft και του ‘φιλάνθρωπου δισεκατομμυριούχου’, αποφάσισε στο δεύτερο μισό της ζωής του, ότι πρέπει να κάνει μια πιο ανοιχτή και λίγο πιο ειλικρινή στροφή [sic].

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ο Bill Gates και το ίδρυμα ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ έχουν χρηματοδοτήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού, μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού, άμβλωσης και αποστείρωσης, την προώθηση τοξικών εμβολίων και τώρα και τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά (cashless society).

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου Peter McCoy που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg BusinessWeek, ο McCoy αποκαλύπτει ότι ο Bill Gates είναι αντίθετος με τα μετρητά διότι, όπως σε πληθυσμούς που είναι ελεύθεροι από χρήση εμβολίων μπορούν και καθορίζουν τους δικούς τους ρυθμούς αναπαραγωγής, έτσι και η ύπαρξη μετρητών «πονούν» τους φτωχούς ανθρώπους (σύμφωνα με τον Gates) [sic].

Πράγματι, ο McCoy γράφει ότι ο Gates "μισεί τα μετρητά" "λόγω των αποτελεσμάτων τους στους ανθρώπους που είναι στο αντίθετο άκρο του φάσματος του πλούτου – τους φτωχούς του κόσμου και τους εκτός τραπεζικού συστήματος (unbanked)." Φυσικά, σε χώρες του τρίτου κόσμου που υποφέρουν από την πείνα, εμφύλιους πολέμους και αβυσσαλέα χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η απάντηση είναι σαφώς «βάλτε τους στις τραπεζικές συναλλαγές».


Αν αυτά τα έθνη είχαν περισσότερες τράπεζες και μεγαλύτερη πρόσβαση σε τράπεζες - ιδιωτικές τράπεζες φυσικά - τότε θα μπορούσαμε να δούμε τελικά το βιοτικό επίπεδο αυτών των χωρών να αυξάνεται πραγματικά σε αποδεκτά επίπεδα. Μόνο εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε ψηφιακές συναλλαγές, τότε θα γέμιζαν σύντομα οι άδειες τους κοιλιές τους!.

Παρά το σαρκαστικό ύφος, η ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά κάτω από το πρόσχημα ότι είναι προς όφελος των φτωχών είναι ένα πολύ πραγματικό κίνημα. Όπως επισημαίνει ο McCoy στο άρθρο του, το ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ έχει συμβάλει εν προκειμένω ως μεγαλύτερος υποστηρικτής της ‘Better Than Cash Alliance’ - μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με δεδηλωμένους στόχους τους οποίους φιλοδοξεί να επιτύχει μέχρι το 2017 και που είναι:

  • Σαφείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις, από μη κυβερνητικούς οργανισμούς, από τον ιδιωτικό τομέα και από αναπτυξιακές εταιρείες να προωθήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αντί των μετρητών.
  • Την παροχή εξειδικευμένης τεχνολογικής βοήθειας στους παραπάνω φορείς που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν δραματικά την ικανότητα να ωθήσουν σε τέτοιου είδους συναλλαγές τους πολίτες.
  • Βελτιωμένη οικονομική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα ή και ακόμα και φτωχών, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν καν προηγουμένως τραπεζικό λογαριασμό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τράπεζα ή ηλεκτρονικούς λογαριασμούς για τη δημιουργία αποταμιεύσεων και περιουσιακών στοιχείων μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληρωμής.
Η δημιουργία της ‘Better Than Cash Alliance’ και της διεθνής ώθησης για τις ψηφιακές συναλλαγές είναι ένα ακόμη βήμα προς τον τελικό στόχο μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά και την απαίτηση ότι ακόμη και οι πιο προσωπικές ατομικές πληροφορίες, όπως σαρώσεις ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα, σάρωση φλεβών, φωτογραφίες προσώπου, και ακόμη και δείγματα DNA πρέπει να παραδοθούν για το σκοπό της «ασφάλειας των δεδομένων».

Προφανώς, σε μια κοινωνία της οποίας οι πολίτες είναι σε θέση να μεταφέρουν και να κάνουν τις συναλλαγές με μετρητά, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανωνυμία στη διάθεσή τους. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα, όπως τρόφιμα και το νερό (μέσω τρίτων, εάν είναι απαραίτητο), ακόμη και αν εισαγόταν ένα σύστημα αποκλειστικότητας και ορισμένοι άνθρωποι απαγορευόταν να κάνουν άμεσες αγορές.

Σε ένα σύστημα χωρίς μετρητά, όμως, η εμπιστοσύνη βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών υπηρεσιών, τραπεζών, εταιρειών και που θα ελέγχουν στη συνέχεια τα χρήματα χάριν "ευκολίας". Αν έστω και ένα από αυτά τα ιδρύματα αποφασίσει, για οποιονδήποτε λόγο, ότι ο λογαριασμός του χρήστη θα πρέπει να παγώσει, αποσυνδεθεί, ή διακοπεί, η δυνατότητα να αγοράσουν τις βασικές ανάγκες θα εξαφανιστεί. Δηλαδή, θα εξαφανιστεί εάν δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα των μετρητών.

Όταν όλες οι χρηματικές συναλλαγές τελικά να γίνουν ψηφιακές, είναι μόνο θέμα χρόνου οι τράπεζες, οι εταιρείες, και οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να αναγκάζουν τους πολίτες να καμφθεί η θέλησή τους με την απειλή της αποκοπής των λογαριασμών ως τιμωρία για την αντίσταση ή την άρνηση.

Αλλά ας δούμε το άρθρο:

Bill Gates Hates Cash. Here's Why (Το άρθρο στα ελληνικά)
Του Peter Coy, οικονομικού συντάκτη του Businessweek του Bloomberg. (24/1/2013)

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι γνωστό ότι δεν κρατάνε πάνω τους συχνά λεφτά για ξόδεμα. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που ο Bill Gates μισεί τα μετρητά. Τα μισεί λόγω της επίδρασής τους στους ανθρώπους στο αντίθετο άκρο του φάσματος του πλούτου -ο κόσμος είναι φτωχός και δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.

Η Ένωση Better Than Cash, που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και χρηματοδοτείται εν μέρει από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, διοργάνωσε αυτό το μήνα μία συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ομιλητές από τις Φιλιππίνες, την Κολομβία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, τοποθετήθηκαν απέναντι στο θέμα του γιατί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι καλύτερες από τις πληρωμές με μετρητά.

Οι πέντε πιο σοβαροί λόγοι, σύμφωνα με την ένωση είναι οι εξής:

Διαφάνεια: Λιγότερη διαφθορά και κλοπές, όταν οι πληρωμές μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται. Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές υπηρεσίες βοήθειας τις χρησιμοποιούν ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι τόσο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ληστείας.

Ασφάλεια: Τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που προτίθενται να πάνε.

Οικονομική ένταξη: Η ηλεκτρονική πληρωμή είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους που δεν συναλλάσσονται με τράπεζες να δημιουργήσουν ένα αρχείο για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για αυτούς για χρήση άλλων υπηρεσιών, όπως δάνεια, ανέφεραν οι ομιλητές.

Εξοικονόμηση κόστους: Η μεταφορά χρήματος σε φυσική μορφή είναι ακριβότερη από την εκπομπή ηλεκτρικών σημάτων. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκουν φτηνότερη τη χρήση μετρητών, επειδή κάποια δίκτυα που δεν χρησιμοποιούν μετρητά χρεώνουν υψηλές προμήθειες.

Πρόσβαση σε νέες αγορές: Το όφελος είναι κυρίως για τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Κένυα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές χωρίς μετρητά.

Το δίκτυο της M-Pesa, που άρχισε να λειτουργεί το 2007, έχει πράκτορες «σε κάθε τετράγωνο», λέει ο Neal Keny-Guyer, διευθύνων σύμβουλος της Mercy Corps, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι μέλος της συμμαχίας. Ο Mauricio Cárdenas, υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, είπε σε μια συνέντευξή του ότι ελπίζει εντός του έτους οι νομοθέτες να περάσουν έναν νόμο που θα επιτρέπει σε μη τράπεζες να λαμβάνουν μετρητά και να εκδίδουν ηλεκτρονικά δελτία.

Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που εισπράττουν τα μετρητά είναι τόσο καλά εποπτευόμενοι όσο οι τραπεζικοί ταμίες. «Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Cárdenas.

Υποστηρικτές Better Than Cash Alliance

Πηγή: Κόκκινος Ουρανός